Saturday, August 31, 2013

Ce este sangele placentar?

Sangele  placentar reprezinta o valoroasa sursa de celule stem, nasterea fiind singurul moment in care acesta se poate  recolta.Este considerat "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare ("deseurile") rezultate in urma metabolismului tisular.
In viata intrauterina, placenta este organul la nivelul caruia se realizeaza transferul substantelor nutritive si a oxigenului dinspre mama inspre fat, asigurand suportul necesar cresterii si dezvoltarii acestuia.

Imediat dupa  nasterea copilului si sectionarea cordonului ombilical, ramane restanta o cantitate de sange in vasele cordonului ombilical si in placenta.

Prin punctionarea venei spirale ombilicale, este posibila recoltarea acestui sange, denumit 
sange ombilical Cantitatea de sange disponibila pentru recoltare reprezinta cantitatea de sange restanta de la nivelul placentei si a cordonului ombilical, dupa ce au avut loc ultímele emisii de sange dinspre mama inspre copil. Aceasta variaza in limite foarte largi (20 ml pana la 100/150 ml), fiind strict dependenta doar de dinamica nasterii.
Cord Blood

De ce este bine sa recoltezi celulele stem la nastere :
1. Procedura de recoltare simpla, nedureroasa, fara risc pentru mama sau fat
2. Disponibilitate rapida de utilizare a grefei pentru transplant, intervalul scurt de eliberare a grefei fiind esential indeosebi in cazurile severe, rapid evolutive de boala.
3.  Posibilitatea utilizarii grefei depozitate pentru uz propriu sau pentru un alt membru al familiei
4. Risc mai redus de transmitere a infectiilor prin virusuri  latente, cu importanta pentru evolutia favorabila post-transplant (ex. risc de transmitere a  infectiei cu CMV (citomegalovirus) de 1% pentru sangele ombilical versus  40-60 % in cazul transplantului de maduva osoasa de la donatori adulti ;  risc de transmitere a infectie cu virusul Epstein Barr  0 pentru sangele cordonal)
5.  Probabilitatea ca o persoana, pe durata unei vieti de 70 de ani sa necesite un transplant cu grefa proprie sau donata este de 1:200, probabilitatea crescand substantial o data cu varsta
6. Disponibilitatea unei grefe de celule stem "tinere" ca la momentul recoltarii fara riscul de a fi afectate de factori de mediu, boli, tratamente, etc aparute pe parcursul vietii

7. In cazul utilizarii grefei intre frati, sansele aparitiei unor complicatii imunologice post-transplant sunt mai reduse si mai putin severe

8. Numarul de transplanturi cu celule stem este in crestere cu cca.1000 / an, transplanturile cu grefa proprie depasind transplanturile cu grefa donata








No comments:

Post a Comment