Saturday, August 31, 2013

Stiati ca - Celulele stem inseamna viata !

Celulele stem inseamna viata !
Celulele stem reprezinta celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Acestea sunt prezente in organism atat in perioada intrauterina si dupa nastere, si contribuie la reinnoirea periodica sau la vindecarea tesuturilor si organelor dupa diverse boli / traumatisme.
Celulele stem sunt de doua tipuri:- hematopoieticemezenchimale
Celulele stem hematopoietice sunt  responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite, fiind primele celule stem identificate la inceputul anilor ’60. Pana in prezent, reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind transplantati  anual  cu  grefe de celule stem hematopoietice cum sunt grefele de sange placentar.
Conform EBMT (European Bone Marrow Transplant), in prezent se efectueaza, anual, peste 30 000 de transplanturi in centrele medicale din Europa.
Surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obtinerea unei grefe de transplant: maduva osoasa, sangele periferic si sangele placentar.
Maduva osoasa si sangele periferic se pot recolta de la adulti sau in caz de necesitate, de la copii.
Celulele stem mezenchimale reprezinta o categorie mai recent recunoscuta de celule stem, ca urmare a numeroaselor cercetari desfasurate in acest domeniu. Celulele stem mezenchimale spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau nastere altor categorii de celule (ex. celule cartilaginoase ; osoase, musculare; interstitiale; grasoase ; tegumentare, nervoase, etc).
Acestea fac obiectul cercetarilor si studiilor  medicale in derulare, existand perspective de utilizare terapeutica in domeniul: medicinei regenerative - de refacere a unor tesuturi si organe, in transplantul de celule stem hematopoietice si de organe, in tratamentul bolilor autoimune sau inflamatorii cronice
Celulele stem mezenchimale spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau nastere altor categorii de celule : ex. celule cartilaginoase; osoase, musculare; interstitiale ; grasoase ; tegumentare, nervoase, etc. (ex. figura de mai jos)

http://www.bioscience.org/2007/v12/af/2440/fig1.jpg

Cord Blood 








No comments:

Post a Comment